Uzemnění letadla - Odškodnění při zpoždění letu

Vzniká nárok na náhradu za zrušení letu či zpoždění letu z důvodu uzemnění letadel Boeing 737 MAX? Aktualizace informací a výhled na letošní sezónu.

Uzemnění letadla - Odškodnění při zpoždění letu

Krátké ohlédnutí zpět: na jaře loňského roku byla s okamžitou platností uzemněna veškerá letadla typu Boeing 737 MAX v důsledku tragických nehod, při kterých zemřelo 346 cestujících včetně všech členů posádek. Uzemnění se dotklo více než padesáti letadel na území Evropy, které provozovaly letecké společnosti Norwegian Air (18), TUI Group (15), Smartwings (7), Iceland Air (5), LOT Airlines (5) a Air Italy (3). Zároveň byl dopad i na letecké společnosti mimo Evropu například Turkish Airlines (11) či Flydubai (11). Tento výčet letadel dramaticky ovlivnil celý rok 2019 a primárně pak hlavní dovolenkovou sezónu, kdy byly lety jak rušeny, tak přesouvány nebo nahrazovány v té době dostupnými letadly jiných leteckých společností (například turecký Onur Air).

Výše popsané dopady pak měly negativní dopad na nárůst počtu nekorektně proběhlý letů, kdy jsme v naší společnosti registrovali nárůst žádostí o kompenzace v řádech desítek procent oproti předchozímu roku. Kdy a za jakých podmínek bylo možné nárok na kompenzaci za zrušené či zpožděné lety z důvodu uzemnění Boeingu 737 MAX uplatnit, jsme popisovali v článku: Šest základních otázek a odpovědí k uzemnění Boeingu 737 MAX a možnostem kompenzací.

Aktuální informace bohužel pro zlepšení situace v rámci letošního roku nejsou stále nijak pozitivní. Před dvěma dny totiž výrobce Boeing oznámil, že letouny se do provozu nevrátí dříve než v polovině roku 2020: „We are informing our customers and suppliers that we are currently estimating that the ungrounding of the 737 MAX will begin during mid-2020.“. Kompletní zpráva od výrobce Boeing na linku zde. Vzhledem k oznámení je tak více než pravděpodobné, že letadla budou chybět i v druhé dovolenkové hlavní sezóně a budou tak s největší pravděpodobností opět ovlivňovány plánované lety a počty destinací vzhledem k dostupné kapacitě letadel.

Pokud se chystáte na dovolenou letecky v roce 2020, nestresujte se s případnými problémy způsobenými problémy s letadly Boeing 737 MAX a nezapomeňte si zdarma zaregistrovat Váš let. Buďte si tak jistí, že Vám případná kompenzace za zpožděný nebo zrušený let neuteče. Doposud jsme pohlídali více než 5 tisíc letů našich klientů, a to zcela zdarma. 

V případě, že máte zájem o hlídání budoucích letů, navíc se získáním případné kompenzace, a to bez jakékoliv spoluúčasti, pak si nezapomeňte zakoupit naši unikátní službu SMART ASISTENT s dárkem pro Vás a to dle Vaší preference buď na měsíc či na celý rok. V rámci zvoleného období pak budete mít naše služby kompletně zdarma, a to na neomezený počet letů.

23. 1. 2020 ClaimCloud
Zpět na přehled článků