Rezervace letenek - Změna datumu letu a storno

Možnosti přesunutí data letu nebo storna letenek bez poplatků v důsledku koronaviru. Letecké společnosti nabízí i možnosti výměny letenek za vouchery.

Rezervace letenek - Změna datumu letu a storno

Jak jsme psali již na počátku výskytu koronaviru a při prvních omezeních v letecké dopravě  v našem článku zde, nárok na kompenzaci vzhledem k mimořádným okolnostem, které nyní eskalují ve většině evropských zemí do totálního uzavření hranic a defakto zrušení letecké přepravy na přechodnou dobu, nevznikl. Bez ohledu na to, kdy bylo cestujícím oznámeno, že se jejich lety ruší (v tomto případě totiž čtrnácti denní lhůta pro možné získání kompenzace za zrušení letu neplatí), není možné kompenzaci za zrušení či přesun letu získat.

Nicméně, co dříve bylo nemyslitelné, je nyní možné u většiny leteckých společností. Nyní letecké společnosti například nabízí možnost změny data letu u všech cenových kategorií letenek zdarma. Zde je přehled několika vybraných leteckých společností:

Smartwings a ČSA / Nová pravidla se vztahují na letenky vystavené do 31.3.2020 pro cesty od 13.3.2020 do 30.6.2020 v rámci celé sítě linek Smartwings a ČSA. Letenky je možné bez poplatku změnit na pozdější lety s termínem návratu do 31.12.2020, pouze za případný rozdíl v jízdném, není-li již původní jízdné k dispozici,“ 

Lufthansa (včetně SWISS, Austrian, Brussels Airlines a Air Dolomiti)  / již pořízené letenky s datem odletu do 30.4.2020 je možné změnit na nový datum odletu až do 31.12.2020. Stejná pravidla platí i pro nově pořízené letenky a to aktuálně do 31.3.2020

Air France a KLM / již pořízené letenky s datem odletu do 31.3.2020 je možné změnit na nový datum odletu a to nejdéle do 31.5.2020.

Delta / u rezervovaných letů od 1.3.2020 do 31.3.2020 je možné změnit na nový datum odletu zcela bez poplatku.

Ryanair a EasyJet / bez poplatku je možná změna data letu jak u stávající, tak u nové rezervace aktuálně u všech letů s datem do 31.3.2020

Obecně výše popsané možnosti jsou u většiny leteckých společností podobné. Je třeba se podívat na stránky Vaší letecké společnosti, kde jsou informace uvedeny. Kromě možnosti změny data letů, letecké společnosti nabízí i možnosti vyměny letenek za vouchery (například Qatar Airways  nabízí voucher s platností jeden rok) či jiné bonusové nabídky.

16. 3. 2020 ClaimCloud
Zpět na přehled článků