Změna podmínek zavazadel na palubě u Ryanair od 15.1.2018!

Pozor! Od 15.1.2018 začaly platit nové podmínky pro přepravu zavazadel u společnosti Ryanair. Změny jsou platné okamžitě a jsou platné i pro letenky zakoupené před 15.1.2018! Letecká společnost avizuje, že veškeří zákazníci, kteří nakoupili letenky dříve, byli informováni. Co se mění a co zůstává v platnosti se dozvíte v našem článku.

Změna podmínek zavazadel na palubě u Ryanair od 15.1.2018!

Stále zůstává v platnosti možnost dvou bezplatných příručních zavazadel v rámci jedné osoby. Parametry příručních zavazadel pak určuje přepravce Ryanair následovně:

  • Malé příruční zavazadlo, rozměry do 35 cm x 20 cm x 20 cm (což tedy může být například notebook, malá taštička či kabelka. Víc asi do těchto rozměrů nevměstnáte).
  • Větší příruční zavazadlo, rozměry do 55 cm x 40 cm x 20 cm (což tedy může být menší batoh nebo menší cestovní taška)

Co se mění je to, že větší příruční zavazadlo přepravce umístí do zavazadlového prostoru a na palubu si jej vzít nemůžete. Zavazadlo Vám bude odebráno na odletové bráně (tedy projdete standardně se zavazadlem až k letadlu jako doposud, ale před vstupem do letadla Vám zavazadlo odeberou). Větší příruční zavazadlo pak musí mít hmotnost do 10 kg. Pokud nesplníte podmínky velikosti a hmotnosti, může Vám být naúčtováno leteckou společností 50 EUR za takové zavazadlo a může i díky průtahům dojít až ke zpoždění letu.

Pokud trváte na ponechání zavazadla na palubě letadla, pak si od 15.1.2018 musíte zakoupit službu Přednostní nástup do letadla, která zahrnuje tuto možnost (platí i pro služby Plus, Flexi Plus a Family Plus). Co se ještě mění, je snížení poplatku za odbavené zavazadlo (NE příruční) z 35 EUR na 25 EUR (650 CZK) a zvýšení možné hmotnosti tohoto zavazadla z 15 kg na 20 kg.

Stáhněte si naši cestovní help kartičku pro zavazadla

Kde může být potenciální úskalí ve změně podmínek, a s čím je třeba dopředu počítat. Cestovní taška, kterou si můžete nechat na palubě letadla zdarma (rozměry do 35 cm x 20 cm x 20 cm), nemusí být dostatečné pro Váš notebook, fotoaparát, kameru či jiná podobná zařízení, která jsou náchylná na rozbití při nešetrném zacházení. V tomto případě, pokud budete nuceni dát tyto věci do většího příručního zavazadla (rozměry do 55 cm x 40 cm x 20 cm), počítejte s tím, že je nebudete mít pod dozorem a může tak dojít k jejich rozbití při nešetrném zacházení. Pokud byste tomuto chtěli předejít, máte nyní pouze dvě možnosti:

  1. Zakoupit si priority boarding, či mít služby Plus, Flexi plus a Family Pak si můžete nechat obě příruční zavazadla na palubě a máte vše pod kontrolou
  2. Zakoupit si pojištění na zavazadla

Veškerá ostatní pravidla o zakázaných předmětech a tekutinách jsou i nadále v platnosti a vztahují se na obě příruční zavazadla. To bez ohledu na to, zda zůstane zavazadlo na palubě letadla či bude umístěno do podpalubí.

Máte nebo měli jste problém, se zpožděným zavazadlem? Nechce nebo nemůžete řešit problém se ztrátou, zpožděním nebo zničením zavazadla přímo na letišti kvůli tomu, že pospícháte nebo máte jazykovou bariéru v cizí zemi. Neváhejte se na nás kdykoliv obrátit. Zaregistrujte svůj let, kde se stal problém se zavazadlem v našem jednoduchém formuláři zde a my v ClaimCloud Vám rádi pomůžeme a rádi za Vás tuto nepříjemnou situaci vyřešíme. Stejně tak Vám rádi pomůžeme v jakýchkoliv dalších případech, kdy Vám dokážeme získat kompenzace za zpoždění letu nebo kompenzace za zrušený let.

16. 1. 2018 Marek Lorenc
Zpět na přehled článků