Do Chorvatska autem nebo letadlem? Jaké jsou výhody, jaké jsou výše kompenzací.

Letní sezona 2020 ještě nezačala, ale jistě se pomalu začíná plánovat, kam že se to v létě bude cestovat. V rámci nejoblíbenější destinace Chorvatska pro řadu Čechů jsme se podívali a porovnali výhody cestování letecky nebo automobilem a přehledně vypsali výši možných kompenzací za zpoždění letů.

Do Chorvatska autem nebo letadlem? Jaké jsou výhody, jaké jsou výše kompenzací.

Pokud Chorvatsko není vůbec nejoblíbenější destinací pro většinu Čechů v rámci letních dovolených, tak určitě jednou z nejoblíbenějších. Zároveň, když se řekne dovolená v Chorvatsku a cesta, většině automaticky naskočí další slovo - auto. Pojďme si porovnat výhody a nevýhody cesty autem a letadlem. Pro porovnání jsme zvolili místo odjezdu Praha a zvolili čtyři destinace, které mapují pobřeží Chorvatska s dostupným letištěm a to Rijeka, Zadar, Split a Dubrovnik. 

Dojezd autem (bez kolon) vs. letadlem (v červenci):
Praha – Rijeka (765 km) autem 9H vs. letadlem (Praha-Brusel-Rijeka) 7H
Cena cesty autem tam a zpět s mýtným do 4000 Kč. Cesta letadlem tam a zpět aktuálně cca 5000 Kč/osoba (oba Ryanair)

Praha – Zadar (964 km) autem 10H vs. letadlem (Praha-Zadar) 1H35M
Cena cesty autem tam a zpět s mýtným do 5000 Kč. Cesta letadlem tam a zpět aktuálně cca 4000 Kč/osoba (Ryanair)

Praha – Split (1087 km) autem 11H vs letadlem (Praha-Split) 1H30M
Cena cesty autem tam a zpět s mýtným do 5500 Kč. Cesta letadlem tam a zpět aktuálně cca 5500 Kč/osoba (Smartwings)

Praha – Dubrovník (1279 km) autem 13H vs letadlem (Praha-Dubrovnik) 1H40M
Cena cesty autem tam a zpět s mýtným do 6000 Kč. Cesta letadlem tam a zpět aktuálně cca 6000 Kč/osoba (Smartwings)

Z pohledu času jasně vedou letecké spoje, kdy do Zadaru, Splitu a Dubrovníku jsou v létě plánovány přímé spoje a časová úspora je tak dramatická. Z pohledu ekonomického je naopak u běžné rodiny tří lidí je stále jasně výhodnější varianta autem, a to i přes dlouhodobě klesající trend cen letenek. Do plusu k dopravě autem musíme připočíst výhody variability cestování. Do mínusu naopak zřejmě výrazně delší časy cestování vzhledem k naplněnosti silnic a samozřejmě případná rizika cestování s vlastním dopravním prostředkem, amortizací a jeho pojištěním. Nevýhodou na straně letecké dopravy pak kromě přesně daného časového itineráře může být omezený limit zavazadel a jejich případná nutnost přikoupení (viz článek o podmínkách zavazadel u Ryanair – zde).

Na druhé straně na rozdíl od zpoždění cest autem, kdy vám nikdo nic nedá, u zpoždění letu (pokud nebude způsobeno mimořádnou okolností) delším než tři hodiny máte nárok u všech výše zmíněných destinací na 250 EUR na osobu vzhledem ke vzdálenostem do 1500 km. Zároveň nárok na kompenzaci je jak u letu z České republiky, tak zpět vzhledem k tomu, že odletová i příletová místa jsou v EU a i přímé lety provozují dopravci Ryanair a Smartwings.

Zda je výhodnější do Chorvatska cestování autem nebo letadlem necháme na Vás. Nám se jeví skoro vyrovnané :). Nicméně na tom nic nemění fakt, že Chorvatsko je rozhodně místo, které stojí za navštívení a ať je to o dovolených nebo v průběhu celého roku, je zde nepřeberné množství míst, která stojí za to vidět. V případě, že Vás Chorvatsko a navíc cestování autem do této země zajímá více, podívejte se na stránky www.autovylet.cz , kde najdete spoustu dalších zajímavých i praktických informací včetně popisů a fotek z cest.

Ať se chystáte na cestu letadlem v roce 2020 do jedné z výše uvedených destinací nebo jinam, nestresujte se s případnými problémy, které Vás mohou čekat na cestě a nezapomeňte si zdarma zaregistrovat Váš let. Buďte si tak jistí, že Vám případná kompenzace za zpožděný nebo zrušený let neuteče. Doposud jsme pohlídali více než 5 tisíc letů našich klientů, a to zcela zdarma.  V případě, že máte zájem o hlídání budoucího letů včetně získání kompenzace ve výši až 600 EUR na osobu bez jakékoliv spoluúčasti, pak si nezapomeňte zakoupit naši unikátní službu SMART ASISTENT a to dle Vaší preference buď na měsíc či na celý rok. V rámci zvoleného období pak budete mít naše služby kompletně zdarma, a to na neomezený počet letů.

V případě, kdy Vás v minulosti postihlo zpoždění letu, zrušení letu nebo nestihnutí návazného letu a rádi byste, abychom Vám získali kompenzaci nebo náhradu nákladů za nekorektně proběhlý let až do výše 600 EUR na osobu, zadejte Váš problémový let do našeho formuláře zde a my se rádi Vašeho případu ujmeme.

1. 2. 2020 ClaimCloud
Zpět na přehled článků