Jak a kde zjistit zpožděný let a vzdálenost letu …

Jak zjistit zpoždění letu nebo jak zjistit výši kompenzace vzhledem ke vzdálenosti letu. A jak zjistit, zda let spadá pod možnost získání kompenzace?

Jak a kde zjistit zpožděný let a vzdálenost letu …

Pokud se chystáte na cestu letadlem, většinou plánujete další aktivity po příletu nebo Vás čeká pokračování Vašeho letu s dalším leteckým spojem. Do Vašich plánů může bohužel vstoupit nečekaná událost v podobě zpoždění letu. Je tedy dobré vědět, jak se v takové situaci zachovat. Zpoždění jako takové neovlivníte, je tedy dobré být připraven na případné možnosti získání kompenzace za zpožděný let. Zde je náš návod, jak se v dané situaci chovat.

Jak a kde zjistit přesnou délku Vašeho zpožděného letu
V prvé řadě již přímo na letišti získejte co nejvíce informací o důvodech zpoždění a pořiďte si důkazy o délce zpoždění. Vyfoťte si příletovou tabuli, nechte si vystavit potvrzení o délce zpožděného letu – ideálně i s vyjádřením zástupce letecké společnosti o důvodech. Pokud zapomenete na letišti si délku zpoždění zjistit, pak můžete zpětně přesné informace najít v aplikaci www.flightradar24.com nebo například na stránkách www.flightaware.com. Do daných stránek zadáte číslo Vašeho letu a datum letu a vše již na první pohled vidíte – číslo letu získáte na Vaší palubní vstupence, nebo na letence nebo v elektronické rezervaci letu. V případě, že je Váš let zpožděn více než tři hodiny, pak jste splnili první podmínku pro možnost nárokování kompenzace za zpožděný let.

Jak a kde zjistit přesnou vzdálenost Vašeho letu či letů pro vyčíslení výše kompenzace
Někdy rozhodují pouze kilometry o tom, zda Vaše případná kompenzace bude v hodnotě 250, 400 nebo 600 EUR na osobu. Abyste věděli, na jakou výši kompenzaci byste měli mít nárok, zjistěte si přesnou vzdálenost Vašeho letu či letů. Přesné vzdálenosti naleznete na stránce www.flightradar24.com (ukazuje vzdálenost v mílích). Jakmile víte vzdálenost, víte i výši kompenzace za Váš zpožděný let – u vzdálenosti do 1500 km máte nárok na 250 EUR na osobu, u vzdálenosti v rozmezí 1500 km – 3500km máte nárok na 400 EUR na osobu, u vzdálenosti nad 3500 km máte nárok na 600 EUR na osobu.

Posledním krokem je ověření, že Váš let spadá pod evropskou regulaci a tedy, že můžete na základě dané legislativy nárokovat výše popsanou kompenzaci. Aby bylo možné žádat náhradu za zpoždění letu v rámci evropské regulace, musí být let operován alespoň jedním z uvedených způsobů:

  • Let musí být uskutečněn uvnitř Evropské unie nebo členského státu (Norsko, Švýcarsko, Island)
  • Odletová destinace musí být uvnitř Evropské unie nebo členského státu
  • Let je operován leteckou společností, která má sídlo na území Evropské unie či členského státu

Jakmile je tedy Váš let zpožděný o více než tři hodiny, spadá pod legislativu EC261, máte možnost nárokovat kompenzaci u leteckého přepravce ve výši 250, 400 nebo 600 EUR na osobu.

S Vaší kompenzací za zpožděný let Vám dokážeme kdykoliv pomoci, stačí zadat Váš let do našeho formuláře zde a o vše se postaráme. V případě, že máte zájem získat kompenzaci za zpožděný let za nejlepších podmínek a doslova za pár korun, zakupte si naši službu Smart asistent zde před odletem a Vaši kompenzaci za zpožděný let Vám získáme následně zcela zdarma.  

 

8. 4. 2022 ClaimCloud
Zpět na přehled článků