Přehled linek z České republiky do Milána s důležitými informacemi pro cestu

Jaké jsou aktuální spoje a možnosti, jak se dostat z letišť v Miláně do centra, které letecké společnosti operují přímé lety a jak je to s možnostmi kompenzací a náhrad za zpožděný či zrušený let, či problém se zavazadly. Informace pro orientaci na letišti a další se dozvíte v našem novém článku.

Přehled linek z České republiky do Milána s důležitými informacemi pro cestu

Jednou z cenově nejvýhodnější destinací pro cestování letecky v rámci České republiky pro prodloužený víkend je aktuálně Milano v Itálii. Cesta je krátká a rychlá (1H30m), letecká spojení jsou přímá, takže nemusíte trávit další hodiny při čekání na přestup. Letenky se dají sehnat za cenu zhruba od 700 CZK za jednosměrný let (pokud nakoupíte déle dopředu, je možné se dostat i pod tuto hranici). Miláno je navíc krásné město a na své si zde přijdou jak milovníci památek, tak milovníci dobrého jídla či pití. Ceny ubytování nijak nevybočují, stojí tedy za to vyrazit na pár dní právě do této destinace a užít si vše, co Vám může nabídnout.

Dostat se z ČR do Milana letecky lze z letiště Václava Havla v Praze a z letiště Leoše Janáčka z Ostravy. V rámci pražského letiště se jedná o přímé spojení na letiště Milán/Bergamo s leteckými společnostmi Wizz Air a Ryanair v těchto časech:

Na letiště Milán/Malpensa je pak možné se dostat s leteckými společnostmi ČSA a easy Jet a to v těchto časech:

Pro cestu do centra je třeba počítat s tím, že z letiště Malpensa trvá cesta cca 50 min a asi nejpohodlnější varianta je využití pravidelné autobusové dopravy za cca 8 EUR od obou terminálů. Z letiště Bergamo/Orio al Serio Airport je cesta nepatrně delší, počítejte cca 60 min, ale jízdenku pravidelné autobusové dopravy lze zase získat již za 5 EUR přímo v hale na letišti. Autobusy jezdí zhruba každých 15 minut. Vše je přehledně a dobře značené.

Jak z letiště Malpensa, tak z letiště Bergamo jedou autobusy přímo do centra Milána, a to na Milan Central Station (hlavní nádraží), odkud je možné se dostat defacto kamkoliv.

V rámci případných problému s letem, a to ať se jedná o zpožděný let nebo problém se zavazadlem, u výše zmíněných leteckých společností je možné žádat o kompenzaci či náhradu, a to jak na cestě do Milána, tak zpět do České republiky. Všechny zmíněné letecké společnosti (ČSA, Ryanair, easy Jet, Wizz air) jsou evropské letecké společnosti, a spadají tedy plně pod nařízení (ES) č. 261/2004. Vzdálenost z Prahy či Ostravy do Milána je do 1500 km, tedy případná výše kompenzace za zpožděný let nebo zrušený let je 250 EUR na osobu. V rámci poškozeného či ztraceného zavazadla se jedná bez ohledu na vzdálenost o možnost získání náhrady až do hodnoty 1220 EUR na zavazadlo. V případě problémů se zavazadlem, je třeba vyhledat přepážku lost&found, kde případně nahlaste Váš problém a získejte buď PIR protocol (nedoručené zavazadlo) nebo Damage protocol (poškozené zavazadlo). Na letišti je velmi dobře značeno. Jen pozor, v Itálii (alespoň na letišti v Bergamu je výraz Baggage Claim používán pro přepravní pás, nikoliv pro reklamace).

V případě zpoždění nebo zrušení letu, je postup obvyklý, tedy je třeba najít informace nebo zástupce letecké společnosti, a následně zjistit co nejvíce informací o důvodech zpoždění letu nebo zrušení letu. Pokud se Vám podaří dostat písemné potvrzení o délce a důvodu zpoždění letu, bude pak případné vymáhání kompenzace jednodušší. Zároveň pomůže i vyfocení příletové tabule, kde je vidět délka Vašeho zpoždění (není podstatná délka zpoždění při odletu, ale délka zpoždění při příletu!). Všechny získané důkazy nebo dokumenty Vám pomohou v případném pozdějším získání kompenzace za zpožděný let nebo zrušený let.

Pokud jste měli let, který byl zpožděn a vy si nejste jisti, kým byl let operován, či máte jiné pochybnosti o možnostech kompenzací, nebo nemáte potřebné jazykové dovednosti, můžete kdykoliv svůj let zdarma a nezávazně ověřit v našem formuláři zde. Náš zkušený tým ClaimCloud Vám v tomto směru rád sdělí, zda je možné získat kompenzace za zpožděný let, kompenzace za zrušený let či kompenzace za ztracené zavazadlo. Navíc v rámci využití služeb ClaimCloud nic neriskujete.

25. 2. 2018 Marek Lorenc
Zpět na přehled článků